transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 29-03-2024 4.6085 lei 4.973 lei

 



A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Laronef

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 13-03-2014

Interventiile autoritatilor japoneze adancesc criza economica

Interventiile autoritatilor japoneze adancesc criza economica

Japonia este statul care timp de 40 de ani, din 1950 pana in 1990, a fost exemplul succesului economic. Era printre primele tari din afara continentului european care putea fi caracterizata de un nivel ridicat de dezvoltare si putea fi considerata un lider mondial. La un noment dat, cresterea economica rapida parea sa depaseasca primul lider mondial, SUA. Japonezii, in comparatie cu  americanii, mai degraba acceptau pierderile de  “astazi” in schimbul castigului de “maine”. Pe langa acestea, Japonia avea un nivel scazut al impozitarii, programe sociale modeste si o moneda puternica.

Astazi, nu putem spune acelasi lucru. Situatia s-a schimbat radical, iar Japonia sufera o catastrofa economica! Daca acum cativa ani sistemul bancar japonez era lider mondial din toate punctele de vedere, la acest moment nici o banca japoneza nu se incadreaza in gradul de rating A sau B, al agentiei internationale de rating, Moody’s.

Datoria Japoniei pana in 2012, a fost de 11.2 trln. dolari americani, adica 211% din PIB-ul tarii! In acelasi timp, tari precum SUA au datoria la 104% din PIB si Germania 81% din PIB.

Japonia este in realitate statul cu cea mai mare datorie la nivel international!

In ceea ce priveste exporturile, acestea au scazut semnificativ, iar Japonia a fost intrecuta de tari precum Germania, SUA sau China.

Cum s-a ajuns la acesta situatie ne explica analistul financiar al companiei TeleTRADE, Oleg Zolotco: “Incepand cu anul 1985, autoritatile japoneze au pus in aplicare nenumarate programe de emisiune monetara. Majoritatea lichiditatilor erau destinate creditarii bancilor si companiilor interne, ce se aflau intr-o situatie precara. Scopul final: stimularea economica prin sutinerea acestor companii. Pe langa aceasta “masura”, BoJ (Bank of Japan) a micsorat treptat rata dobanzii de referinta, de la la 5% la 0% si - 0.10% in prezent.”

“Bancile s-au aruncat in imprumuturi de la BoJ pentru a acorda credite pentru piata imobiliara si agricultura la dobanzi foarte avantajoase si atractive. Aceasta situatie era favorabila pentru mentinerea preturilor in piete la un nivel cat de cat constant In acest fel, au incercat sa protejeze dezvoltatorii interni. In plus, bancile au inceput sa isi diversifice portofoliile prin achizitii de dolari SUA si woni sud coreeni sau active nominalizate in aceste valute.”

“In aceeasi perioada, valoarea instrumentelor bursiere era in plina crestere, companiile inregistrau venituri colosale, cresteau exporturile si indicele japonez NIKKEI 225 atingea noi maxime istorice! Lucrurile au mers bine pana la inceputul anilor ‘90, cand “balonul creditelor ieftine” s-a spart si Japonia a intrat oficial in deflatie.”

Japonia are aproximativ 15 ani de cand se confrunta cu deflatia. Agregatul Monetar M0 este in continua crestere in ultimii 5 ani, dar cu toate acestea rata inflatiei este in scadere.

“Aceasta evolutie se datoreaza interventiilor din partea Bancii Japoniei pe pietele interne in scopul sustinerii preturilor pe piata imobiliara si a intregului sistem bancar. Practic ambele procese, cresterea lichidiatii si scaderea inflatiei, au loc ca intr-un film incetinit.”

“Bancile si companiile cu datorii gigantice au ajuns la un nivel la care nici nu progreseaza dar nici nu falimenteaza, ci doar ca niste simple capuse atrag resursele din partea sanatoasa a economiei. In acest fel ajung mii de mlrd. de yeni in piata fara sa fie fructificati. Aceste sume imense au ca scop doar mentinrea companiilor pe linia de plutire.”

Ce ar trebui sa faca autoritatile japoneze pentru a readuce economia pe un curs normal?

“Eu sunt de parere ca pentru aceasta este nevoie ca autoritatile sa inceteze interventiile monetare in piata si sa lase piata sa se curete de companiile si bancile “infectate”. Este necesar ca BoJ sa adopte o politica monetara agresiva si ca guvernul sa balanseze bugetul de stat, anuland toate programele de subsidiere a bancilor si companiilor.”

Aceste masuri ar putea avea efecte socante. Cu siguranta ca acestea ar putea dura cel putin 20 de ani, dar cu cat mai repede aceste masuri vor fi puse in aplicare, cu atat mai putini participanti la economia reala vor avea de suferit si statul ar putea scapa de institutiile neperformante.”

Oleg Zolotco are o experienta de peste 5 ani in cadrul grupului TeleTrade (www.teletrade-dj.ro).

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar