transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 14-07-2024 4.5689 lei 4.9737 lei

 A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Velicios.ro - vegan, plant based

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 09-06-2021

Cum te ajuta dictionarul online sa folosesti corect sensul cuvintelor

Cum te ajuta dictionarul online sa folosesti corect sensul cuvintelor

Principalele probleme cu care se confrunta limba romana sunt neologismele – cuvinte care nu sunt acceptate in nici un dictionar al limbii romane – precum si cuvintele folosite gresit. Din cauza frecventei de utilizare, o multime de cuvinte al caror sens este inteles gresit au fost asimilate treptat in limba vorbita.

Dintr-o lista intreaga de cuvinte folosite cu sens gresit, printre cele mai intalnite sunt confuzia dintre paronime si omonime, precum si traducerea gresita a unor termeni dintr-o limba straina si utilizarea lor intr-un mod eronat. Pentru folosirea si intelegerea corecta a cuvintelor, adaptate discursurilor sau conversatiilor, este recomandat sa se consulte un dictionar roman online.

Cuvintele cel mai des confundate din limba romana

Prima combinatie de cuvinte des confundate sunt anual si anuar, conform dictionarului roman online, diferenta dintre acestea fiind data strict din punct de vedere al definitiilor. Astfel, primul cuvant – anual – se refera la o actiune ce se desfasoara in fiecare an, pe cand cuvantul anuar descrie o publicatie anuala de bilant.

Un alt grup de cuvinte aflat pe lista celor folosite gresit sunt aliniat/alineat si alienat. Diferenta este foarte clara intre cele doua si cel de-al treilea. Daca primele doua se refera, in general, la aranjarea (unui text in general) – aliniat descrie asezarea in linie dreapta sau o tara care apartine unei grupari constituite pe baza unui tratat; termenul de alineat se refera la un rand retras intr-un text pentru a marca schimbarea ideii sau fragmentului de text.

In schimb, alienat este folosit pentru a descrie o persoana care sufera de o boala mintala.

De asemenea, conform unui dex online de definitii, diferenta dintre ambient si ambient – alte cuvinte folosite cu sens gresit – este ca ambiantul este ceea ce se gaseste in jur, in apropiere, mediul inconjurator, iar ambient se refera la climat, mediul material, social sau moral in care traieste cineva sau se afla ceva.

O confuzie nu la fel de des intalnita insa care merita atentie este cea dintre companie si campanie. Daca compania se refera la o societate comerciala, campania se refera la o perioada de promovare a unui produ sau serviciu, in publicitate.

Si confuzia dintre compliment – complement este destul de des intalnita, compliment referindu-se la un cuvant de lauda, de magulire, o atitudine de respect, stima sau consideratie. In schimb, complement are mai multe sensuri. In primul rand se refera la ceea ce se adauga la ceva pentru a fi intreg, in al doilea rand, complementul este si o parte secundara de propozitie care determina un verb, adjectiv sau adverb, fiind totodata si o substanta de natura proteica prezenta in sange, care contribuie la imunitatea organismului.

Diferenta dintre destins si distins este ca primul cuvant se refera la o atitudine de relaxare, iar cel de-al doilea se refera la o persoana care este eleganta, diferita, cu caracteristici deosebite.

Din gama celor mai des intalnite confuzii fac parte si cuvintele enerva si inerva, cel de-al doilea fiind tot mai des folosit in locul primului. Insa daca a enerva inseamna a infuria, cuvantul a inerva se refera la producerea unei stari de exercitare, in domeniul medicine, a retelei de nervi a unui organ.

La fel de des intalnita este si confundarea cuvintelor familial si familiar, primul descriind, de fapt, ceva destinat familie, care apartine sau privitor la familie; pe cand familiar este ceva cunoscut, obisnuit, intim, simplu.

Utilizarea unui dictionar online – solutia pentru o exprimare corecta

Foarte multe cuvinte din cele prezentate sunt folosite gresit zilnic, din dorinta de a pare intelectual sau pur si simplu din cauza ca nu se cunoaste definitia exacta a acestora. De aceea, potrivit DexOnline.net, este recomandat sa se verifice daca sensul in care se doreste a fi folosit este unul corect. Si cel mai potrivit instrument este dictionarul roman online, cu atat mai mult cu cat internetul este la indemana oricui. De asemenea, eficienta site-ului influenteaza accesul facil la informatii si este determinata de profesionalismul cu care este administrat, lucru usor de observat.

Lista de cuvinte folosite cu sens gresit este completata de grupuri precum literar – literal, temporal – temporar sau glacial – glaciar. Dupa cum se poate intelege din dictionar online:

literar este ceva referitor la literatura, iar literal inseamna cuvant cu cuvant, textual;

temporal se refera la o perioada de timp, iar temporar descrie o perioada trecatoare;

glacial desemneaza ceva rece, de gheata, lipsit de caldura, distant, pe cand glaciar se refera la procesul sau timpul de aparitie a glaciatiei.

De asemenea, un astfel de grup este si original si originar. Daca primul cuvant se foloseste pentru a descrie ceva autentic, cel de-al doilea se foloseste pentru a descrie locul de provenienta.

Eminent si iminent sunt, de asemenea, folosite in mod incorect, unul in locul celuilalt. Insa eminent este cel care se distinge prin calitati (intelectuale) deosebite, ceva superior, remarcabil excelent, pe cand iminent se refera a ceva ce este gata sa se produca, ceva inevitabil.

Confuzia dintre numeral si numerar este una intalnita zi de zi deoarece oamenii nu cunosc definitia corecta a acestora. Potrivit dictionarului online, numerar este cuvantul care descrie valoarea baneasca in monede sau harti-monede, pe cand numeralul este o parte de vorbire flexibila care exprima un numar sau o determinare numerica a obiectelor, ordinea acestora.

Litru – litra, lacuna – laguna sau livret – libret sunt, de asemenea, grupuri de cuvinte care sunt folosite gresit in exprimare. Astfel ca:

litrul este unitatea de masura pentru capacitate care sustin lichide, in timp ce litra este o masura de capacitate sau greutate egala cu un sfert de litru sau un vas de aceasta capacitate;

lacuna se refera la un gol, o lipsa in continuitatea, in integritatea unui lucru, pe cand laguna este o portiune din bazinul unei mari sau a unui ocean, separate aproape complet de rest printr-o fasie ingusta de pamant;

livretul este un document cu forma de carnet, iar libretul este textul unei opere muzicale, dar poate descrie si un carnet de economii emis de de institutii care au acest tip de activitate.

De asemenea, confuzia dintre a investi si a investi este una des intalnita. Primul termen se refera la a cheltui, a aloca un capital sau diverse mijloace materiale intr-o intreprindere, in schimb cuvantul urmator defineste actiunea de a acorda cuiva in mod oficial un drept, o autoritate, o functie.

Grupul petrolier – petrolifer se regaseste si el pe lista confuziilor des intalnite. Astfel ca daca petrolier se refera la ceva ce provine din petrol, referitor la extragerea si prelucrarea petrolului, cuvantul petrolifer descrie o zona, o regiune care contine petrol, bogat in petrol.

Insa aceasta lista este cu mult mai lunga, limba romana confruntandu-se zilnic cu cuvinte folosite in mod gresit, dar sunt greseli care pot fi indreptate prin documentare si verificarea sensurilor corecte ale acestora.

.


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar