transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 10-10-2024 4.5377 lei 4.9763 lei

 



A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Velicios.ro - vegan, plant based

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 23-04-2015

Sistemul Solar: 4,6 miliarde de ani de istorie - documentar Descopera Universul

Sistemul Solar: 4,6 miliarde de ani de istorie - documentar Descopera Universul

Sistemul nostru solar s-a format acum aproximativ 4.6 miliarde de ani. Varsta sistemului solar a putut fi determinata prin datarea radiometrica a meteoritilor. La baza formarii oricarui sistem solar sta legea atractiei universale enuntate de Isaac Newton, conform careia :”Două corpuri punctiforme de masă m1 și m2 se atrag reciproc printr-o forță direct proporțională cu produsul maselor corpurilor și invers proporțională cu pătratul distanței dintre ele, orientată pe direcția dreptei ce unește centrele de greutate ale celor două corpuri”. Astfel particulele de materie din spatiu, gaz, praf, gheata se atrag reciproc formand corpuri din ce in ce mai mari. Cresterea acestor corpuri este accelerata intrucat, cu cat masa este mai mare si atractia universala este mai mare, noteaza website-ul de documentare online Descopera Universul.

Totalitatea gazului şi prafului din care s-a format sistemul solar se numeste nebuloasă solara, aceasta avand un diametru de 15 miliarde km şi o masa de două ori mai mare decât are Soarele acum. Materia a început să se adune în nuclee din ce în ce mai mari, astfel nebuloasa a început să colapseze, formându-se un nucleu foarte masiv, viitorul Soare.

Conservarea momentului unghiular, a făcut ca materia să înceapa să se rotească, şi mai mult, a făcut ca materia din jurul viitorului Soare să se aplatizeze, astfel aparand un disc de gaz şi praf.

Sistemul solar s-a format imediat după formarea Soarelui, când din gazul şi praful rămas, adunat sub formă de disc în jurul Soarelui, au apărut primele condensări de materie, numite planetezimale.Pe lângă planetezimale s-au format şi corpuri de gaz ce imediat au atras gazul din discul protoplanetar. Aceste corpuri au crescut foarte mult, în comparaţie cu planetezimalele astfel aparand planetele gigante:Jupiter, Uranus si Neptun

Odata cu cresterea in masa a unui corp ceresc, materia din nucleu se comprima atat de mult, incat doua nuclee diferite fuzioneaza dand nastere unui alt element cu o masa mai mare. In cazul Soarelui nucleele atomilor de hidrogen fuzioneaza formand atomi de heliu. Prin acest procedeu, dupa 100.000.000 de ani, protosteaua ce s-a format la mijlocul discului, a început să emita energie, prin procesul de fuziune nucleară. Astfel se năştea Soarele pe care îl cunoastem acum. Pe lângă energie luminoasa, Soarele emite în mod constant un flux de particule încarcate, electroni, protoni, atomi de gaz, denumit vânt solar. Vantul solar a curăţat discul protoplanetar de gazul şi praful ramas, sfârşind astfel formarea planetelor.

Modelul curent al evoluţiei sistemului solar, estimează ca după alte 600.000.000 de ani, planetele Jupiter şi Saturn şi-au schimbat orbita. Acest fapt a dus la aruncarea planetei Neptun la o distanţă de două ori mai mare decât se afla imediat după formare.

Modificarea orbitei lui Neptun a făcut ca o mare parte din resturile din discul protoplanetar (ce şi-au găsit locul după orbita lui Neptun) să fie trimise spre Soare. Acestea au produs un bombardament foarte puternic, creând cratere pe planetele de tip teluric. Urmele acestui mare bombardament se pot vedea şi acum pe Lună şi pe Mercur.

Sistemul nostru solar are un diametru de 30 miliarede km ceea ce il face foarte greu de reprezentat grafic, intrucat daca pe o coala de hartie am reprezenta sistemul solar cu planetele mai mari, soarele, si orbitele acestora, planetele mici si satelitii nu vor fi vizibile cu ochiul liber, iar daca le vom reprezenta pe cele mici cu un punct, soarele nu va incape pe coala de hartie. Sonda Voyager 1 a efectuat o poza a sistemului solar de la o distanta de 6.4 miliarde de kiliometri departare de acesta.

Puteti citi articolul complet pe Descopera Universul

.


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar