transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 17-09-2024 4.4737 lei 4.9743 lei

 



A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Velicios.ro - vegan, plant based

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 18-12-2013

Angajatii Deutsche Telekom lucreaza intr-un mediu afectat de amenintari, intimidare si agresiune directa - sondaj SL-TC

Angajatii Deutsche Telekom lucreaza intr-un mediu afectat de amenintari, intimidare si agresiune directa - sondaj SL-TC

Angajații Deutsche Telekom (DT), printre care se numără și cei ai Cosmote și Romtelecom (DT deține indirect, prin compania OTE, 35% din Cosmote România și 22% din Romtelecom) lucrează zilnic într-o atmosferă tensionată, pentru a ajunge și a îndeplini standarde de performanță foarte greu de atins.

Aceasta este concluzia unui sondaj de opinie referitor la condițiile de muncă ale angajaților din companii de telecomunicații deținute de DT în România, SUA, Grecia, Cehia, Croația, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru.

Sondajul, desfășurat în perioada martie-mai 2013, a fost coordonat de sindicatele locale din fiecare dintre cele șapte țări intervievate, acele sindicate care apără drepturile angajaților din telecomunicații. Din partea României la realizarea sondajului a participat Sindicatul Liber din Telecomunicații - SL-TC ( www.sltc.ro ).

Raportul privind rezultate sondajului a fost dat publicității la Bonn (Germania), pe 13 decembrie 2013 de către UNI Global Union (confederația care reprezintă la nivel mondial lucrătorii din sectorul Telecomunicații și Tehnologia informației) și sindicatele afiliate. 

În total, au fost intervievați de sindicate 1800 de angajați, aceștia răspunzând la o serie de întrebări referitoare la condițiile și experiențele de la locul de muncă, sănătatea, siguranța și drepturile lucrătorilor. Toți cei intervievați sunt angajați ai companiilor de telecomunicații în care DT deține, în afara Germaniei, o cotă parte din acțiuni, în cazul României aceste companii fiind Cosmote și Romtelecom, mișcarea sindicală a acestora fiind condusă de Sindicatul Liber din Telecomunicații - SL-TC. 

Rezultate sondajului relevă o serie de abuzuri printre care se numără amenințări, intimidări și umilințe împotriva personalului din cadrul companiilor de telecomunicații.

Mulți dintre cei intevievați au raportat că au fost în mod direct țintele agresiunilor din partea supervizorilor, în timp ce alții au declarat că au observat un comportament agresiv față de colegii lor.

93% dintre angajați au declarat că au fost intimidați la locul de muncă, sub diverse forme: presiune din partea colegilor, agresiune verbală, denigrare profesională, demoralizare sau umilire.
 
Intimidarea și discriminarea la locul de muncă

În România, ameninţările şi intimidarea afectează un număr semnificativ dintre angajaţii Romtelecom şi Cosmote, 32% dintre cei 131 de intervievați declarând că au fost ameninţaţi la locul de muncă, iar 93% au menționat că au fost intimidaţi, prin agresiune verbală, denigrarea capacităţii profesionale şi glume demoralizatoare.

92% dintre respondenţii din România au declarat că au observat intimidări la care au fost supuși colegii, fie prin agresiuni mentale sau abuz (agresiune verbală, denigrarea abilităţilor profesionale, demoralizare, glume şi umilire) din partea conducerii.
38% dintre respondenţii romani au declarat că au observat ameninţări la adresa colegilor, iar 4% au menționat ca unii dintre colegi au fost agresaţi fizic.

În Statele Unite, 80% dintre angajaţii care au completat chestionarul au declarat că au fost ţinta intimidării sub forma comentariilor verbale, discreditarea capacităţii profesionale şi glume necorespunzătoare, iar 90% dintre respondenţi au menţionat că au observat colegi care erau intimidaţi, inclusiv „colege hărţuite de conducere”, „ţipete” și inclusiv „un angajat care a trebuit să poarte o maimuţă de pluş în spate pentru că echipa sa a ieşit pe locul doi [în termeni de vânzări]”

În Cehia, 71% dintre respondenți au declarat că au fost supuși direct unor forme de intimidare, iar 93% dintre ei au menţionat că au observat diferite tipuri de agresiune verbală, denigrare a capacităţii profesionale şi glume umilitoare la adresa colegilor.

În Croaţia, un număr chiar mai mare, 95%, a menţionat intimidare sau denigrare din partea superiorilor şi 94% au menţionat că au observat colegii intimidaţi sau denigraţi.

În Bosnia şi Herţegovina, 47% dintre respondenţi au declarat că au fost agresaţi la locul de muncă, mai ales prin atacuri verbale şi ameninţări.

În ceea ce privește discriminarea la locul de muncă, angajaţii din România, Croația şi Statele Unite au remarcat cazuri frecvente de discriminare pe baza vârstei.

În România, 15% dintre cei chestionaţi au declarat că au fost discriminaţi la locul de muncă. Dintre aceştia, 55% au fost discriminaţi din cauza vârstei, iar 35% din cauza participării la activităţi sindicale.

În Croaţia, 28% dintre respondeţi au fost subiectul discriminării şi, dintre aceştia, 51% au fost discriminaţi din cauza vârstei, iar 38% din cauza genului. 19% au declarat că au fost discriminaţi din cauza participării la activităţi sindicale. 

Munca în companiile de telecomunicații este stresantă și afectează sănătatea fizică și emoțională a angajaților.

Potrivit raportului rezultat în urma sondajului pe cei 1800 de angajați din cele șapte țări intervievate, a rezultat faptul că lucrătorii din companiile de telecomunicații par să fie supuşi zilnic unor riscuri de sănătate şi siguranţă la locul de muncă.

În România, 27% dintre respondenţi au declarat că s-au îmbolnăvit sau s-au rănit la un moment dat, în cursul activităţii la Romtelecom şi Cosmote. Angajaţii au menţionat „probleme de vedere”, „anxietate”, „stres” și „fractură dublă a umărului ca urmare a unui accident la locul de muncă”. Câţiva respondenţi au menţionat probleme de concentrare şi dureri de spate, ca urmare a programului prelungit în faţa calculatorului. Ca şi în alte ţări, când au fost întrebaţi dacă angajatorul a oferit compensaţii pentru bolile sau rănile suferite, 96% dintre respondenţii din România au răspuns negativ.

În Statele Unite ale Americii, când au fost întrebaţi dacă s-au îmbolnăvit sau au fost răniţi în timpul activităţii, 53% dintre respondenţi au răspuns pozitiv. Când au fost rugaţi să identifice bolile sau rănile suferite, majoritatea a menţionat afecţiuni cauzate de stres. Angajaţii au menţionat: „anxietate”, „stres”, „presiune sanguină ridicată cauzată de stres”, „tulburări de anxietate”, „căderi nervoase”, „depresie şi anxietate”, „stres puternic şi anxietate, dublate de reflux acid cauzat de stres”. Când au fost întrebaţi dacă angajatorul oferă compensaţii pentru bolile legate de locul de muncă, 75% dintre respondenţi au răspuns negativ.

Dintre angajaţii chestionaţi în Muntenegru, 23% au declarat că au suferit o boală ocupaţională sau o vătămare la locul de muncă. Cea mai des întâlnită în răspunsuri este hernia de disc, iar cauzele acesteia sunt legate de perioadele extrem de lungi de stat la birou, accidentele sau căzăturile cauzate de condiţiile de muncă periculoase. Când au fost întrebaţi dacă angajatorul oferă compensaţii pentru bolile sau rănirile la locul de muncă, 72% dintre respondenţi au răspuns negativ.

În Bosnia şi Herţegovina, 40% dintre angajaţii chestionaţi au declarat că au suferit o boală ocupaţională sau o rănire la locul de muncă, iar mai mult de 50% au declarat că au fost martorii unor astfel de situaţii în care erau implicaţi colegii de muncă.

Rată mare de boli și răni cauzate de cerințele locului de muncă

Angajaţii Romtelecom şi Cosmote din România au menţionat cel mai des calitatea proastă a aerului de la locul de muncă, din cauza ventilării necorespunzătoare.

În Grecia, respondenţii din cadrul studiului au declarat că cele mai des întâlnite probleme de sănătate şi accidente includ tendinita, durerile de spate, problemele muscoscheletale, problemele la coloană, căzăturile de pe scară sau schele, accidentele de maşină, dureri ale gâtului şi cartilagii zdrobite în încheieturi.

În Croaţia, 22% dintre respondenţi au declarat că au suferit o boală ocupaţională sau au fost răniţi în timpul activităţilor de serviciu.

În S.U.A., angajaţii care au participat la studio (sondaj) au menţionat că, în ultimele trei luni, 68% dintre ei au suferit durere, disconfort şi amorţeală cauzate de activitatea de la locul de muncă. Durerea în zona gâtului a fost simptomul cel mai des menţionat, 78% dintre respondenţi declarându-l ca fiind o problemă frecventă.

Condiții de muncă nesigure

57% dintre angajaţii Deutsche Telekom din cele șapte țări participante la studiu (sondaj) au declarat că li s-a solicitat să desfăşoare activităţi care le-au pus sănătatea în pericol. Dintre cei expuşi riscului, 60% au declarat că au trebuit să îşi desfăşoare activitatea în căldură sau zgomot extrem de puternic sau în alte medii cu risc ridicat.

În Romania, peste 50% din respondenți au declarat că lucrează în condiții de zgomot sau căldură excesivă sau alte condiții inconfortabile din punct de vedere fizic. Mai mult de o treime dintre respondenţii din România şi Statele Unite ale Americii au declarat că protecţia împotriva clienţilor agresivi este insuficientă. 

În Grecia, 38% dintre respondenţi au declarat că li s-a solicitat să îşi desfăşoare activitatea fără echipamentele de siguranţă sau sculele corespunzătoare.

În Bosnia şi Herţegovina, 50% au declarat că au trebuit să lucreze fără echipament de siguranţă corespunzător. În acelaşi timp, 50% dintre respondenţii din Croaţia au declarat că au trebuit să lucreze mai mult de 12 ore într-o singură zi.


Sindicatul, soluția pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă

Lucrătorii din toate țările sondajului (72% din cei 1800 respondenți) au declarat drept cel mai bun mod de îmbunătățire a condițiilor de muncă sunt un sindicat  și a încheierii unui contract colectiv de muncă (CCM).

În Romania, 44% dintre angajaţi au declarat că nu sunt membri de sindicat, dar 71% dintre respondenţii Romtelecom şi Cosmote au declarat că un sindicat şi un contract colectiv de muncă sunt mai eficiente decât „relaţia directă dintre angajat şi angajator”, pentru îmbunătăţirea salariilor, beneficiilor şi condiţiilor de muncă.
În SUA, 55% au menționat că nu aparțin unui sindicat, iar 88% au declarat că sindicatul și CCM-ul sunt soluțiile pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Angajaţii din Croaţia, unde 80% dintre respondenţi sunt membri de sindicat, s-au aflat undeva la mijloc: 74% au declarat că cea mai bună modalitate pentru îmbunătăţirea situaţiei este un sindicat.

În Muntenegru şi Grecia, 48% şi, respectiv, 68% au declarat că ar apela la un reprezentant al sindicatului în cazul unei situaţii sau a unui tratament incorent din partea supervizorilor.

Alte concluzii cheie rezultate în urma sondajului:

• În majoritatea țărilor, un procent ridicat de lucrători intervievați și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că angajatorul exercită presiuni pentru a împiedica participarea angajaţilor la activităţi sindicale sau pentru a submina eficienţa şi reputaţia organizaţiei.

• 49% dintre angajaţii DT participanţi la studiu au declarat că managerii sunt instruiţi de companie să descurajeze activitatea sindicală şi 67% au declarat că managerii spun lucruri negative despre sindicat sau reputaţia acestuia.
colectivă.

• În România, la întrebarea dacă există piedici în calea participării sau înscrierii în sindicat, 14% dintre respondenţi au răspuns afirmativ. Dintre aceştia, 67% au declarat că au observat că managerii sunt instruiţi să descurajeze participarea la activităţi sindicale; 37% au menționat că în cadrul companiei se spun lucruri negative despre sindicat şi reputaţia acestuia, iar 33% că managementul ameninţă că participarea la sindicat poate dăuna companiei, poate conduce la închiderea acesteia sau la concedieri. 7% dintre respondenţi au menţionat că este împiedicată prezenţa liderilor de sindicat sau a activiştilor în clădirile companiei, iar alţi 7% au declarat că sunt promise sau oferite beneficii şi privilegii angajaţilor pentru a nu se înscrie în sindicat.

“Sindicatul Liber din Telecomunicații - SL-TC este dezamăgit de modul în care angajații Romtelecom și Cosmote sunt tratații la locul de muncă și de modalitatea în care le sunt respectate drepturile de către angajatori. Dar, împreună cu sindicatele din telecomunicații din alte țări, afiliate UNI Global Union, vom lupta pană când angajatorii își vor asuma răspunderea pentru toate tratamentele necorespunzătoare aplicate lucrătorilor din această branșă” a declarat Cristiana Matei, președintele Sindicatului Liber din Telecomunicații – SL-TC.

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar