transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 16-07-2024 4.555 lei 4.97 lei

 A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Velicios.ro - vegan, plant based

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 21-11-2013

Clauza de neconcurenta pentru salariati - material realizat de Cabinet de avocat Coltuc

Clauza de neconcurenta pentru salariati - material realizat de Cabinet de avocat Coltuc

Prin introducerea in contractul de munca a unei clauze de neconcurenta, salariatului i se poate interzice ca, dupa incetarea contractului de munca cu angajatorul actual, sa desfasoare pentru alti angajatori o activitate concurenta celei anterioare, pe o anumita durata de timp prestabilita, care nu poate fi insa mai mare de 2 (doi) ani.

Avand in vedere ca, in contextul economic actual, schimbarea locului de munca de catre salariati este tot mai frecventa, nu este de mirare ca angajatorii pot deveni tot mai preocupati sa incheie clauze de neconcurenta cu salariatii lor. Trebuie stiut, insa, ca o clauza de neconcurenta aduce beneficii nu numai pentru angajatori, ci si pentru salariati, intrucat acestia primesc o indemnizatie lunara din partea angajatorilor pe toata perioada in care s-au obligat sa nu presteze o activitate concurenta.

Clauza de neconcurenta poate fi cuprinsa in insusi contractul de munca al salariatului ori intr-un document separat. Pentru a fi valabila si a-si produce efectele tintite, clauza de neconcurenta trebuie, insa, sa fie redactata corect si complet, adica sa cuprinda toate elementele obligatorii prevazute de lege. Elementele obligatorii ale unei clauze de neconcurenta

In mod obligatoriu, o clauza de neconcurenta trebuie:

(i)       sa vizeze o perioada determinata de timp, care insa nu trebuie sa depaseasca 2 (doi) ani de la incetarea contractului de munca
Atentie: Clauza de neconcurenta nu poate fi stabilita si nu isi produce efectele pentru perioada in care contractul de munca este in derulare, ci numai pentru perioada de dupa incetarea acestuia. Pe parcursul contractului de munca salariatul are o obligatie legala de fidelitate in temeiul careia nu-si poate concura angajatorul.

Totodata, trebuie avut in vedere ca nici angajatorul si nici salariatul nu se pot prevala de clauza de neconcurenta daca incetarea contractului de munca dintre acestia s-a produs ca urmare a restructurarii activitatii angajatorului, prin desfiintarea postului salariatului pentru motive care nu tin de persoana acestuia.

(ii)      sa defineasca activitatile concurente interzise salariatului

Activitatile interzise trebuie sa fie activitati concurente celor pe care salariatul le presta la fostul sau angajator.Atentie: Salariatul care este tinut de o clauza de neconcurenta nu poate fi obligat sa nu munceasca deloc pentru un concurent al angajatorului, ci poate doar fi obligat sa nu presteze activitati concurente celor pe care le desfasura la fostul angajator. De aceea, daca un salariat isi schimba complet domeniul de activitate, faptul ca merge sa lucreze la un competitor al fostului angajator nu prezinta nicio relevanta din perspectiva clauzei de neconcurenta.

Sfat practic:

Exemplu: Un contabil la o companie farmaceutica paraseste compania la care lucreaza mutandu-se la o alta societate farmaceutica concurenta, insa pe o pozitie de jurist; activitatea juridica prestata in noua companie nu vine in concurenta cu activitatea prestata anterior in calitate de contabil, asa ca, nu poate fi tinut de clauza de neconcurenta (chiar daca noul angajator este un concurent al fostului angajator).

(iii)     sa defineasca concurentii pentru care sa nu munceasca salariatul

Concurenti pot fi: (a) salariatul insusi (atunci cand acesta ar presta o activitate in interes propriu) sau (b) alti terti concurenti.

Atentie: Ideal este ca toti concurentii sa fie nominalizati, insa in cazul imposibilitatii indicarii denumirii lor exacte, tertii pot fi definiti si prin stabilirea unor referinte suficient de clare si definitorii (spre ex., „societatile comerciale din domeniul de activitate «X» cu o cifra de afaceri peste un anumit nivel”).

(iv)     sa defineasca aria geografica unde i se interzice salariatului sa presteze activitatile concurente

Aria geografica impusa prin clauza de neconcurenta poate fi o localitate, un judet, o tara etc.

Atentie: In functie de specificul business-ului la care se refera clauza de neconcurenta, aria geografica in care salariatul poate fi obligat sa nu presteze activitate poate fi mai larga sau mai restransa.

Este preferabil ca aria geografica sa fie stabilita in mod rezonabil, respectiv acolo unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul; daca, spre exemplu, un angajator are dezvoltat un business local, ar fi exgerat si inutil ca acesta sa impuna o clauza de neconcurenta pentru intregul teritoriu al tarii.

(v)      sa fie platita

Indemnizatia pentru clauza de neconcurenta trebuie sa fie de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului de munca sau, in cazul in care durata contractului de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale brute cuvenite acestuia pe toata durata contractului.

Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av. COLTUC MARIUS

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar