|
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie |
|
|
Adaugat in data de 24-06-2007 |
Marius Ghenea - PCfun.ro, Presedinte - interviu exclusiv
Alte stiri la aceasta categorie
Rubrica Omul din Business prezinta, in fiecare saptamana, pe SMARTfinancial, un dialog cu o persoana din mediul de afaceri, din cadrul unei companii de succes. Intrebarile sunt standard, aceleasi in fiecare saptamana, cu accent pe succesul pe plan profesional.
SMARTfinancial.ro: Cum ati ajuns in actuala pozitie profesionala din domeniul in care activati in prezent si de ce ati ales acest domeniu?
Marius Ghenea: PCFUN.ro este un start-up in domeniul e-commerce, pe care l-am realizat impreuna cu o echipa de specialisti IT entuziasti, realizand, la jumatatea anului 2006, oportunitatea existenta in domeniul magazinelor online.
SMARTfinancial.ro: Cate ore munciti pe saptamana si cam cum arata o zi tipica de lucru?
Marius Ghenea: Saptamanal, adun aproximativ 60 ore de munca, iar o zi tipica de lucru incepe in jurul orei 10:00 AM si se termina in jurul aceleiasi ore, PM.
SMARTfinancial.ro: Cat de mult interactionati cu celelalte departamente din companie in activitatea obisnuita?
Marius Ghenea: Nu sunt implicat in activitatea operationala a PCFUN, deoarece am, in paralel, mai multe proiecte de business pe care le coordonez, le conduc sau la care particip.
SMARTfinancial.ro: Exista pericolul de a va standardiza programul si de a intra in monotonie in pozitia curenta din companie, din punctul de vedere al activitatii profesionale?
Marius Ghenea: In niciun fel, tinand cont de faptul ca derulez mai multe proiecte separate de business in acelasi timp, care nu au nicio legatura unul cu celalalt. Acest lucru elimina, fara discutie, monotonia din activitatea mea zilnica.
SMARTfinancial.ro: Aveti timp si pentru viata personala? Cum procedati, delimitati ferm cele doua dimensiuni sau continuati sa va ocupati de partea profesionala si dincolo de programul de lucru?
Marius Ghenea: In ultimii 3-4 ani, am incercat sa trag o linie intre activitatea profesionala si viata personala, dar nu reusesc intotdeauna sa fac aceasta delimitare. Inca mai functioneaza un home-office (ceea ce poate genera diverse probleme acasa, cu familia), iar in ceea ce priveste weekend-urile, desi incerc sa le “salvez” pentru familie si pentru problemele personale, nu reusesc intotdeauna. Cu toate acestea, in ansamblu, pot spune ca, in ultimii ani, delimitarea corecta intre profesional si personal m-a ajutat atat in ceea ce priveste succesul de business, cat si pentru o balanta echilibrata intre munca si viata (life/work balance)
SMARTfinancial.ro: Ce pasiuni aveti, ce anume va relaxeaza, ce va place sa faceti intr-o zi libera, in week-end sau in concediu?
Marius Ghenea: Imi place sa calatoresc, asa ca, oricand am un weekend liber, plec impreuna cu familia si prietenii intr-o calatorie (in functie de timpul disponibil aceasta poate fi intr-o zona apropiata sau mai indepartata). Imi petrec cat mai mult timp posibil cu baietelul meu de 4 ani, Mario. Imi place, de asemenea, sa citesc, atunci cand am putin timp liber.
SMARTfinancial.ro: Cum interactionati cu mass-media - ce publicatii cititi, cat de mult va informati de pe Internet si cat de la TV si radio?
Marius Ghenea: In ultima vreme, cea mai importanta sursa de informare este Internet-ul (am renuntat aproape complet la presa scrisa, in masura in care aceeasi informatie este disponibila online). Nu urmaresc TV-ul decat la ore tarzii, cand ajung acasa, ceea ce inseamna ca de multe ori ma uit la reluari ale diverselor emisiuni din prime-time. In ceea ce priveste radio-ul, nu il ascult decat in masina, si doar pentru muzica.
SMARTfinancial.ro: Continuati sa mai invatati, mai cititi articole si carti de specialitate, mai participati la seminarii de afaceri?
Marius Ghenea: Desigur. Cred ca un manager sau un om de afaceri care renunta sa mai invete, sa mai studieze, este la un pas de esecul profesional. Mediul de afaceri este atat de dinamic in ultimii ani, incat pentru a tine "pasul" cu aceasta dinamica, studiul permanent (fie individual, fie in structuri organizate) este nu doar util, ci si absolut necesar.
SMARTfinancial.ro: Cat de mult se schimba lucrurile, de la an la an, in domeniul dumneavoastra de activitate?
Marius Ghenea: Foarte rapid. Practic, intr-un business in care cifra de afaceri creste de la an la an, cum e cazul celor din e-commerce, totul se schimba foarte repede, de la un sezon la altul.
SMARTfinancial.ro: Personal, aveti timp si de cultura? Carti, filme, teatru?...
Marius Ghenea: Nu am mai fost demult la teatru sau la opera, dar citesc, in continuare, destul de mult (nu doar carti de specialitate, ci si beletristica), iar filmele (la cinematograf sau la home-cinema-ul de acasa) sunt o pasiune mai veche de-a mea.
SMARTfinancial.ro: Aveti modele pe care le-ati urmat sau oameni de afaceri pe care ii admirati in mod deosebit?
Marius Ghenea: Cu siguranta sunt cativa oameni de afaceri din IT care mi-au starnit admiratia, evident, in principal, este vorba de oameni de succes din piata IT americana, cea mai mare si mai complexa din lume: Steve Jopbs de la Apple sau Michael Dell de la Dell sunt, cu siguranta, astfel de oameni, chiar daca nu ii pot numi role-model, deoarece ei au facut afaceri in domeniul IT intr-o alta perioada de timp, pe o alta piata…
SMARTfinancial.ro: Unde va place sa calatoriti si in ce tari in care nu ati fost pana acum doriti sa mergeti?
Marius Ghenea: Pentru mine, ceea ce conteaza este calatoria si nu destinatia. In ceea ce priveste locurile sau tarile in care nu am fost inca, acestea sunt destul de putine, de aceea multe dintre calatoriile mele, fie pentru afaceri, fie pentru vacanta, sunt in tari pe care deja le-am vazut.
SMARTfinancial.ro: Ce tipuri de asigurari aveti si cate carduri aveti in portofel in acest moment?
Marius Ghenea: Asigurarile obisnuite de calatorie, cat si cele pentru proprietati sau active. In ceea ce priveste cardurile, ajunsesem la un moment dat la vreo 12 carti de credit diferite, acum incerc sa reduc numarul acestora (ceea ce nu e simplu deoarece, pe langa cardurile personale, trebuie sa folosesc pentru deplasarile de afaceri si pe cele de business ale mai multor companii).
SMARTfinancial.ro: Ce marci de masini preferati?
Marius Ghenea: Range Rover (marca pe care o si conduc).
SMARTfinancial.ro: Cat de mult tineti cont de branduri in calitate de consumator?
Marius Ghenea: Prea mult. Cred ca secolul XXI este un secol al brand-urilor si chiar daca o multime de produse si servicii devin commodity, sau poate tocmai din aceasta cauza, brand-ul devine din ce in ce mai importanta pentru consumatori care au anumite aspiratii personale si vor sa le exprime prin brand.
SMARTfinancial.ro: In afaceri, credeti ca la orice nivel o persoana trebuie sa stapaneasca tehnici de PR si marketing?
Marius Ghenea: Cred ca, in primul rand, ORICE persoana care face afaceri trebuie sa stapaneasca anumite tehnici si cunostinte de HR. Primul lucru pe care il face orice om de afaceri este sa lucreze cu oameni, iata de ce aceasta este problema esentiala a oricarei afaceri si a oricarui om de afaceri de succes. Partea de PR este un "nice to have", la fel ca si partea de "marketing". Insa, pentru aceste doua specialitati e clar ca trebuie angajati profesionisti (in-house sau outsourced). La fel ca si pentru HR. Singura diferenta este ca, daca in ceea ce priveste partea de PR si Marketing omul de afaceri poate sa utilizeze 100% o interfata de comunicare (mai pe romaneste "sa nu iasa el personal in fata"), nu aceeasi interfata poate fi utilizata si pentru HR: antreprenorul/managerul sau omul de afaceri trebuie sa isi selecteze (si apoi sa motiveze si sa retina) personal oamenii cheie.
SMARTfinancial.ro: Cat de importanta este echipa pentru a contoriza, in final, si succesul personal?
Marius Ghenea: In mod clar, echipa este mai importanta decat un singur om, oricat de talentat sau "providential" ar fi acesta. Ceea ce insa trebuie precizat este ca, asa cum spuneam mai devreme, in realitate, tot talentul unui om (sau "norocul" unui om) este sa adune o echipa valoroasa si apoi sa o motiveze si sa o retina intr-o companie, pentru a realiza performanta in business.
SMARTfinancial.ro: Ce ati recomanda unui student; sa termine intai facultatea sau deja sa caute sa se angajeze intr-o companie, pentru a invata si pentru a capata experienta? Sunt mai importante studiile sau experienta?
Marius Ghenea: In opinia mea, sa fii student si sa NU lucrezi in acelasi timp este un non-sens, inseamna lene si suficienta. Este motivul pentru care multi studenti termina facultatea cu un nivel ZERO de experienta de viata si/sau de business. Studentii ar trebui obligati (indiferent ca fac studii la zi, seral sau la fara-frecventa) sa lucreze, fie part-time, fie ca voluntari (adica fara plata), deoarece aceasta este o perioada a vietii cu care nimeni nu se mai intalneste si ea trebuie nu doar "traita intens" (cum fac studentii, cum am facut poate si eu), ci trebuie utilizata eficient pentru obtinerea unui minim de experienta sociala si profesionala. Eu am fost ghid in turism si, apoi, profesor de engleza, in perioada facultatii. De fapt, nici nu prea conteaza ce faci, poti sa fii trainee intr-un magazin oarecare, important este sa acumulezi o anumita experienta. Procentual, desi occidentalii si/sau americanii au venituri mult mai mari decat romanii, este paradoxal ca studentii romani lucreaza totusi mai putin decat cei occidentali sau americani. E o chestiune de mentalitate sau de (lipsa de) cultura. Tinerii romani considera inca munca un lucru rusinos, ceea ce e ridicol. Singura deviza pe care as pastra-o din perioada comunista este "munca e bratara de aur". Tinerii nostri ar trebui sa invete si ei aceasta lozinca!
SMARTfinancial.ro: Cat de mult depinde de computer si de internet compania in care lucrati, precum si intreaga dumneavoastra activitate?
Marius Ghenea: 100%: intamplator sau nu, nu doar unul, ci mai multe dintre proiectele la care lucrez in prezent (de exemplu PCFUN.ro) depind 100% de Internet si de PC. Sper sa fi facut un pariu corect, sper ca omenirea nu se va intoarce vreodata la "abac" sau la picturile rupestre :)
SMARTfinancial.ro: Aveti locuri preferate, referindu-ne la restaurante & baruri?
Marius Ghenea: Da, dar nu in Romania. In Romania (si in Bucuresti in particular), restaurantele si barurile sunt, in continuare, gandite, in primul rand, sa ia banii clientilor, si abia mai apoi sa le ofere si niste servicii de calitate (motiv pentru care, majoritatea localurilor, cu foarte putine exceptii, au o perioada de 12-18 luni de succes de la deschidere, iar, apoi, cad in uitare sau in orice caz isi schimba numele si specificul, pentru a mai "pacali" clientii inca 1-2 ani). Ca specific, imi plac mult restaurantele japoneze (si in general bucataria orientala).
Interviu realizat de SMARTfinancial.
SMART financial - www.SMARTfinancial.ro © .
|
|
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie |
|
Recomanda aceasta pagina |
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat. |
|
|
|
|