transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 25-01-2025 4.7792 lei 4.9763 lei

 



A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Velicios.ro - vegan, plant based

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Inele de logodna

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 26-11-2013

Brasov, Cluj si Iasi - judetele cu cele mai multe debransari de la sistemul centralizat de incalzire

Brasov, Cluj si Iasi - judetele cu cele mai multe debransari de la sistemul centralizat de incalzire
 Alte stiri la aceasta categorie

Brasov, Cluj si Iasi sunt primele în topul judetelor cu debransări masive de la sistemul centralizat de încălzire în ultimii 10 ani, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România.

„Ultimii 10 ani au adus debransări importante de la sistemul centralizat, în favoarea sistemelor individuale de încălzire. Astfel, dacă, în 2002 (conform datelor recensământului), 2,5 milioane de locuinte foloseau ca sursă de apă caldă si căldură CET-urile, în acest moment doar aproximativ 1,39 milioane de locuinte mai sunt bransate în întreaga tară. Tot mai multi români au optat pentru sisteme individuale preferând autonomia totală si confotul oferit de acestea, dar mai ales costurile mai mici. Astfel, parcul de centrale termice pe gaz instalate a crescut de la an la an, ajungând în acest moment, conform estimărilor interne, la peste 1,5 milioane de unităti în functiune, dintre care 1,1 milioane fiind în locuinte ce au renuntat la sistemul centralizat”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Sales and Operation Manager Ariston Thermo România.

Potrivit analizei Ariston Thermo România, în ultimii 10 ani, cele mai multe debransări au fost realizate în judetul Brasov, unde peste 78.000 de familii au renuntat la sistemul centralizat de încălzire. Pe locul al doilea se află judetul Cluj, cu peste 68.000 de debransări din 2002 si până în prezent, urmat de Iasi (>66.600) si Bacău (>55.500).

În Bucuresti s-au deconectat de la RADET peste 54.700 de locuitori, iar în Hunedoara peste 51.100. si în Arges peste 47.300 de locuitori au ales debransarea, în timp ce în Neamt pentru această solutie au optat mai mult de 46.200 de persoane. La această listă se adaugă si judetele Brăila (>42.500), Timis (>36.800), Sibiu (>33.600) si Gorj (>30.500).

„Cresterea continuă a pretului la energia termică, problemele CET-urilor din întreaga tară si anularea subventiilor acordate de Guvern sistemului centralizat de încălzire au fost principalele cauze pentru care tot mai multi români au optat pentru instalarea unui sistem propriu de încălzire. În acest caz, centrala termică de apartament a fost si rămâne principala alternativă”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Din totalul apartamentelor rămase bransate în prezent la sistemul centralizat, peste 30% se regăsesc în Bucuresti, unde migrarea către un sistem individual de încălzire a fost de 9%, raportat la numărul de locuinte conectate în 2002.

“Desi este orasul cu cele mai mari venituri pe cap de locuitor, de-a lungul timpului în Bucuresti s-a acordat subventia cea mai mare. Cu toate acestea, în ultima perioadă, a fost anuntată cresterea cu peste 30% a pretului Gcal pentru agentii economici, în contextul unei posibile fuziuni RADET – ELCEN ce ar presupune mentinerea acestui cost”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Dincolo de zonele unde s-au raportat debransări masive, în ultimul deceniu locuitorii a cinci judete au optat exclusiv pentru sisteme individuale de încălzire, iar alte sase vor fi în aceeasi situatie în următoarea perioadă. Practic, în judetele Alba, Ialomita, Satu Mare si Bistrita Năsăud nu mai există de mai multi ani sistem centralizat.

Odată cu debransarea de la sistemul centralizat de încălzire, majoritatea familiilor au ales instalarea unei centrale termice de apartament pentru a-si asigura confortul termic necesar. Principalul motiv care stă la baza alegerii acestei solutii este dorinta de scădere a costurilor.

La nivel national, costul de productie mediu al unei Gcal în sistem centralizat, calculat la nivelul lunii octombrie 2013, este de 343 lei/Gcal, în timp ce o centrală termică are un cost de cca. 145 lei/Gcal. În acelasi timp, pretul mediu al Gcal plătit de populatie este de 235 lei/Gcal, însă diferenta între acesta si cel de productie mentionat anterior este, în general, sustinută din bugetele autoritătilor locale.

În acest fel, în functie de disponibilitatea acestora, situatia diferă de la oras la oras. La nivel national regăsim discrepante majore de la oras la oras. De exemplu, populatia din Constanta plăteste 358,54 lei/Gcal, iar de cea din Bucuresti 169,88 lei/Gcal, pe când în Cluj-Napoca costul este 165 lei/Gcal.

Acest fenomen, dar si faptul că au existat cresteri ale pretului încălzirii în sistem centralizat, au determinat în ultimii 10 ani un număr de aproximativ 1.100.000 de familii să opteze pentru un sistem alternativ.

„Investitia medie într-o instalatie cu centrală termică este cuprinsă între 4.500 - 7.000 lei, diferind în functie de numărul de camere si nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, teavă, accesorii, montaj). Românii iau această decizie pentru a avea o autonomie totală asupra temperaturii din casă, consumului si implicit o gestionare proprie a costurilor lunare”, a afirmat Drăguleanu.

Potrivit afirmatiilor sale, o economie reală la factura de gaz poate fi realizată prin instalarea unei centrale termice în condensare care are un randament de până la 108% oferind o reducere a consumului de gaz de până la 35%. Acest tip de centrală reprezintă o inovatie tehnologică aplicată generatoarelor de căldură, fiind mult mai performantă comparativ cu un model de centrală conventională.

Sistemul de operare al acestui tip de sistem este foarte simplu: în urma arderii combustibilului rezultă un amestec de gaze arse si vapori de apă. Cantitatea de caldură ce ia nastere la ardere include atât puterea gazului cât si puterea rezultată prin condensarea vaporilor de apă. Astfel, datorită schimbătorului de căldură din otel-inox cu modul premix, se obtine un randament superior si o reducere substantială a emisiilor de carbon si noxe.

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre cei mai importanti jucători internationali în productia si furnizarea unei game complete de echipamente si servicii destinate încălzirii si producerii de apă caldă menajeră.

Portofoliul de produse Ariston Thermo Romania este compus din centrale termice murale si de pardoseală, conventionale si în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux si Rendamax, boilere electrice si indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer conditionat, pompe de căldură si panouri solare.

Ariston Thermo Group a înregistrat în 2012 vânzări totale de 1,32  miliarde de euro, în crestere cu 5% fată de 2011. Compania detine 19 unităti proprii de productie în 10 tări si 15 centre de cercetare în 8 tări, având în total 6.800 de angajati în cele 46 de filiale aflate în 30 de tări. Compania asigură, de asemenea, o distributie ce acoperă peste 150 de state din întreaga lume.

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar