transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 15-07-2024 4.5689 lei 4.9737 lei

 A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Velicios.ro - vegan, plant based

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 19-11-2013

Clauza penala vs. judecator - material realizat de Cabinet de avocat Coltuc Marius

Clauza penala vs. judecator - material realizat de Cabinet de avocat Coltuc Marius
 Alte stiri la aceasta categorie

Clauza penala este o clauza contractuala prin care partile stabilesc anticipat, de comun acord, o valoare forfetara (sau o alta prestatie) care sa fie platita de catre partea care nu-si va respecta o anumita obligatie din contractul respectiv. Atuul primar al introducerii unei clauze penale intr-un contract este lipsa obligatiei partii prejudiciate de a proba prejudiciul efectiv suferit, aceasta avand deci, posibilitatea de a solicita direct de suma stabilita prin clauza penala.

Intrucat clauza penala este, in principiu, apanajul acordului de vointa al partilor, posibilitatea de interventie a judecatorului asupra cuantumului clauzei penale este exceptionala si limitata. Spre deosebire de reglementarea anterioara, Noul Cod Civil largeste totusi, in anumite conditii, dreptul judecatorului de a interveni asupra clauzei penale. Diminuarea clauzei penale atunci cand obligatia a fost executata partial.

Raspunderea unei parti dintr-un contract poate fi atrasa nu doar atunci cand partea nu isi executa intreaga obligatie asumata, ci si atunci cand obligatia contractuala este executata doar partial.

Totusi, avand in vedere ca, de cele mai multe ori, partile au in vedere o neexecutare integrala a obligatiei, atunci cand stabilesc o clauza penala, Noul Cod Civil prevede ca, atunci cand obligatia a fost executata partial, judecatorul poate diminua valoarea clauzei penale, dar numai cu conditia ca respectiva executare partiala a obligatiei sa fi profitat creditorului.

Exemplu: In cazul unui contract de comanda a unei lucrari, cum ar fi, spre exemplu, o pictura, daca pictorul a executat doar o parte din tablou, aceasta executare partiala nu ii poate profita in niciun fel beneficiarului care are nevoie de intregul produs final, respectiv, de intregul tablou, realizat de acel pictor. Prin urmare, pentru beneficiarul tabloului, executarea partiala a picturii nu poate fi cuantificata ca reprezentand o parte executata din obligatie, pentru ca judecatorul sa poata diminua clauza penala proprotional cu respectiva parte executata din pictura, ci executarea lucrarii in acest caz, trebuie sa fie neaparat integrala sau, in cazul in care acest lucru nu e posibil, beneficiarul trebuie sa beneficieze de intreaga suma din clauza penala.

Diminuarea clauzei penale in cazul impreviziunii

Conform Noului Cod Civil clauza penala poate fi micsorata de judecator si in cazul in care se dovedeste a avea un caracter vadit excesiv fata de prejudiciul ce putea fi prevazut de parti la incheierea clauzei penale.

Momentul agrearii clauzei penale coincide, de regula, cu incheierea contractului (clauza fiind stipulata de la bun inceput in contract), insa nimic nu exclude posibilitatea ca o clauza penala sa fie convenita de parti ulterior incheierii contractului, insa intotdeauna, in mod obligatoriu, inaintea producerii prejudiciului.

Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av. COLTUC MARIUS

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar