Leul s-a apreciat in ultima luna, ajungand sa fie foarte stabil in jurul valorii de 4,45 lei / euro. Mai multa animatie este pe cursul de schimb al dolarului, acolo unde cotatia depinde atat de curs valutar euro - leu, cat si de curs valutar euro - dolar, calculandu-se automat in functie de aceste valori. Dolarul a variat in ultimele doua luni intre 3,9351 si 4,0206, fiind in prezent cu pana la 1% sub valoarea de 4 lei.
Ca de obicei, romanii se intreaba pe ce moneda sa parieze in perioada urmatoare. Raspunsul nu poate sa fie unul simplu si ferm, caci depinde de multe variabile. In primul rand, alegerea tine de apetitul de risc, dar si de profilul fiecarei persoane: difera situatia unui speculator de cea a unei persoane care doreste sa-si protejeze economiile de fluctuatiile valutare.
Cu un istoric in care a atins si valori mai mari fata de leu, euro poate fi oportun de cumparat in prezent (de la casele de schimb poate fi cumparat chiar si sub cursul BNR!) in special de persoanele care vor avea nevoie de euro in viitorul apropiat (achizitii, plati credite etc.) si care isi doresc sa-si asigure acest curs.
Pentru speculatori, mult mai interesant este jocul pe cursul euro - dolar, acolo unde exista variatii dese. Se poate specula si in mod direct leul fata de dolar, pentru mai multa usurinta in tranzactii, daca este vorba de cash. Parerile sunt impartite in acest sens in duelul euro - dolar, desi pe termen mediu dolarul este vazut ca ar egala euro sau chiar ar trece in frunte in ceea ce priveste valoarea sa. Totusi, acest scenariu este prevestit de ceva timp si inca nu s-a adeverit, deci orice este posibil.
In privinta leului, este de apreciata stabilitatea fata de euro. Variatii de 1-2% cel mult intr-o perioada lunga de timp sunt acceptabile pentru o valuta stabila, o situatie care dureaza de fapt de mai multi ani, cu rare derapaje abrupte (si mai rare in ultima perioada). Leul depinde la randul sau de situatia politica din regiune si din Europa, de orice noua criza, de situatii tensionate (atentate etc.) si de diverse decizii ale FED (Banca Centrala din SUA) sau ale BCE (Banca Centrala Europeana)..