transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 22-04-2024 4.6687 lei 4.9764 lei

 A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Laronef

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 18-12-2014

Deprecierea rublei nu va avea efecte semnificative asupra Romaniei - analiza Tradeville

Deprecierea rublei nu va avea efecte semnificative asupra Romaniei - analiza Tradeville
 Alte stiri la aceasta categorie

Criza valutară din Rusia va fi dificil de reglat, întrucât cauzele acesteia sunt mai degrabă externe, însă efectele negative ale deprecierii rublei asupra României ar trebui să fie nesemnificative. Cel putin deocamdată, nu avem o criză în regiune sau a pietelor emergente în general, iar filierele propagării vreunei crize a rublei către sistemul financiar si economic al României nu sunt solide.

Nici variabilele cu care este corelată deprecierea monedei rusesti – declinul cotatiilor petrolului si aprecierea dolarului american - nu se conturează ca elemente destabilizatoare ale economiei românesti. În ceea ce priveste declinul abrupt al cotatiilor petrolului, preturile combustibililor locali sunt, de regulă, relativ inelastice, mai ales atunci când cotatiile internationale scad. Aprecierea dolarului american nu are efecte, în conditiile în care România nu este o economie emergenta cu deficite impresionante ale contului curent si, mai mult, nu a experimentat în ultimii ani vreo euforie a unor intrări masive de capital străin care să riste o decontare violenta într-un mediu al unui dolar american tot mai puternic.

Pentru rubla, pe termen mai lung, perspectivele rămân sumbre. Deprecierea acesteia ar putea să ia o pauză dacă petrolul se stabilizează, iar dolarul american se corectează negativ. Însă, atât declinul cotatiilor petrolului, cât si aprecierea dolarului american reprezintă fenomene structurale, cu un trend dificil de inversat.

Deprecierea rublei s-a transformat într-o criză valutară la începutul acestei săptămâni, când, desi banca centrală a ridicat substantial dobânda cheie la 17%, rubla a pierdut în numai câteva ore aproape o treime din valoare în fata dolarului american.

Foarte probabil, banca centrală va interveni direct în piata valutară si/sau va majoră dobânzile din nou, dar evolutia viitoare a rublei va tine mai degrabă de contextul global-macro, în general, si de cotatiile petrolului, în particular.

Determinantii interni ai deprecierii sunt nesemnificativi. Motivatia investitorilor de a retrage capitaluri din Rusia pe filiere pur geopolitice e probabil să se fi diminuat puternic în ultimele câteva luni. Influenta administratiei politice de la Kremlin în activitatea economică nu s-a simtit aproape deloc în acest an. De asemenea, banca centrală a Rusiei, sub conducerea Elvirei Nabiullina, a luat decizii coerente si prudente.

În schimb, rubla este lovită de factori externi puternici. Cotatiile petrolului, cu care rubla este corelată direct si puternic, au pierdut aproape jumătate din valoare în ultimele luni. În SUA, Rezervă Federală se apropie de prima crestere a dobânzii cheie după 2006, iar această perspectivă antrenează o apreciere puternică si generalizată a dolarului american - o premisă, din nou, negativă pentru valutele emergente, inclusiv pentru rubla.

Mihai Nichisoiu, Global Macro Strategist, Tradeville

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar