Oncompass, cel mai avansat sistem informational la nivel mondial, de identificare a celei mai eficiente terapii personalizate tintite bazate pe identificarea mutatiilor genetice care au determinat aparitia si evolutia cancerului, a fost lansat oficial si în România, în cadrul unui eveniment special de presă.
Cu acest prilej, au vorbit despre importanta sistemului informational genetic molecular Oncompass pentru bolnavii de cancer: cercetătorul Dr. Istvan Peták, unul dintre pionierii mondiali ai diagnosticului molecular, Răzvan Vulcănescu - Secretar de Stat în Ministerul Sănătătii Publice, Cezar Irimia – presedinte Federatia Asociatiilor Bolnavilor de cancer din România, precum si unii dintre cei mai reputati specialisti oncologi din România: Conf. Dr. Dana Stănculeanu, Prof. Tudor Ciuleanu, Dr. Constantin Volovăt, Dr. Florin Băcanu, Dr. Mihai Ciochiaru, Dr. Serban Negru, Dr. Marius Geantă, evenimentul fiind moderat de jurnalista Liana Stanciu.
Diagnosticul complex obtinut prin efectuarea testelor moleculare Oncompass creste semnificativ sansele de stopare a evolutiei tumorii si oferă, prin analiza simultană a unui mare număr de gene, o pretioasă economie de timp pentru bolnavul de cancer. Un alt avantaj major al testului Oncompass este faptul că mostra de tesut serveste la examinarea mai multor gene simultan.
Cu ajutorul acestui test inovator, pacientii cu cancer pot obtine informatii referitoare la posibilitătile de tratament tintite disponibile la nivel mondial, personalizate tipului de tumoră de care fiecare suferă. Tratamentul potential poate fi un medicament aflat deja pe piată sau aflat chiar în faza de cercetare clinică.
Elaborat de compania KPS Biotechnology Ltd, cel mai complex centru de diagnostic si informare moleculară din Europa, Oncompass revolutionează sansele de detectare a mutatiilor genetice care sunt implicate în aparitia si evolutia ulterioară a cancerului, determinând cele mai eficiente optiuni terapeutice.
Pe baza testului Oncompass, medicul oncolog poate ghida tratamentul fiecărui pacient în parte, alegând cea mai potrivită terapie, atât din cadrul medicamentelor existente pe piată, cât si din cadrul celor aflate în curs de înregistrare în diverse studii clinice în Europa si în alte regiuni ale globului; KPS intermediază ulterior includerea acestor pacienti în aceste studii. KPS utilizează o bază de date actualizată în permanentă, referitoare la testele clinice.
Informatii detaliate despre etapele efectuării testului, elementele de testare si beneficiile Oncompass, sunt disponibile în limba română pe site-ul www.oncompass.ro, unde există si detalii de contact al unui Info Line permanent. Reprezentantii Oncompass propun pacientului un medic-partener specialist în oncologia moleculară, sau iau legătura cu medicul curant al pacientului. De asemenea, site-ul oferă serviciul Patient Assistance - asistentă pentru pacienti, unde KPS ia legătura cu site-urile de studii clinice în vederea verificării criteriilor de eligibilitate pentru includerea pacientului în studiu, pune la dispozitia medicului si pacientului cele mai bune alternative de studiu clinic si organizează călătoria pacientului la site-ul ales, în vederea participării la Prima Consultatie.
Oncompass detectează si analizează 58 de gene, cele mai relevante din punct de vedere clinic si pentru care există corespondentă la nivel de terapii tintite, dintr-un total de 138 de gene driver care sunt detectabile la ora actuală si care intervin în aparitia si evolutia ulterioară a cancerului. Diagnosticul molecular rezultat în urma acestei analize este integrat ulterior într-un sistem informational complex si unic în lume, si determină optiunile terapeutice cele mai eficiente pentru fiecare pacient în parte. Laboratorul de diagnostic KPS si laboratoarele partenere sunt acreditate de expertize internationale pentru asigurarea calitătii.
Peste 30 de medicamente tintite pot fi recomandate de medicii specialisti oncologi pacientilor care suferă de cancer sd peste 200 de molecule noi fac obiectul studiilor clinice pentru a fi înregistrate în viitor. Pe baza Oncompass, medicii specialisti oncologi din România vor avea posibilitatea de a integra diagnosticul molecular si terapia tintită într-o strategie personalizată fiecărui pacient.
OnCompass este disponibil în România prin Torus Pharma, furnizor de servicii pentru companii farmaceutice si pentru companii specializate în echipamente si dispozitive medicale..