Bursa de Valori Bucuresti (“BVB”), Raiffeisen Bank si Fondul Proprietatea (“Fondul”) au organizat pe 5 si 6 februarie 2014 prima editie a Zilelor Românesti ale Investitorilor desfăsurată în New York City, SUA. Evenimentul, conceput să ofere investitorilor americani o mai bună perspectivă a oportunitătilor de investitii din România, a pietei de capital românesti si a celor mai importante companii ale acesteia, a atras peste 80 de participanti din partea a 45 de fonduri de investitii, reprezentând împreună active sub administrare în valoare de 900 de miliarde USD.
Participantii au asistat la prezentări sustinute de reprezentantii Guvernului României, Băncii Nationale a României (“BNR”), Ministerului Economiei, Ministerului Finantelor Publice, Departamentului pentru Energie, Autoritătii de Supraveghere Financiară (“ASF”) si ai Consiliului Fiscal, precum si la prezentări din partea Fondului Proprietatea, Raiffeisen Bank si BVB.
Evenimentul a inclus, de asemenea, 108 înâlniri separate între investitori si managementul de top al unor companii românesti listate pe BVB sau care fac parte din portofoliul Fondului: OMV Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica, CE Oltenia, BRD, Electrica, SIF5 Oltenia si Transgaz.
Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, a declarat: “Interesul puternic pentru acest eveniment în rândul investitorilor cheie de pe Wall Street dovedeste că, prin eforturi educationale focalizate, am reusit să îmbunătătim vizibilitatea pietei din România ca o oportunitate de investitii foarte atractivă în regiunea Europei Centrale si de Est. Structura actuală a actionariatului Fondului Proprietatea este dovada că această oportunitate există. Fondul a atras peste 1,6 miliarde USD1 din partea investitorilor străini de la listarea sa pe bursa din Bucuresti, în ianuarie 2011. Acest succes a fost rezultatul unor eforturi concentrate pe piete cheie, si am călătorit în jurul lumii promovând Fondul si piata din România în rândul unui public numeros. Credem, de asemenea, că facilitarea accesului companiilor românesti la o bază importantă de investitori americani nu poate avea decât un efect benefic asupra dezvoltării pietei locale.
În plus, companiile care se pregătesc pentru listare anul acesta au o ocazie excelentă să îsi prezinte povestea investitională în fata unei audiente sofisticate.”
James Stewart, Vicepresedinte al Raiffeisen Bank, responsabil pentru Divizia de Piete de Capital, a declarat în discursul de bun venit că această zi a investitorilor era mult asteptată. “România este o tară care se bazează practic în proportie de 100% pe împrumuturi bancare pentru finantarea economiei locale. Acest lucru reprezintă un risc sistemic care trebuie contrabalansat prin extinderea si dezvoltarea pietelor de capital din România. Am început să observăm această dezvoltare în urmă cu doi ani, când statul român a început să vândă o parte din activele sale prin intermediul pietei de capital si cu ajutorul unor investitori strategici. Suntem încrezători că dezvoltarea va continua si va accelera, pe măsură ce România elimină barierele care reprezintă în prezent un impediment.”
Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski, a declarat: “Piata de capital din România are nevoie de investitori institutionali si de reteaua globală a acestora pentru lichiditate si dezvoltare. Dacă acestia investesc acum, vor fi primii care vor beneficia de cresterea pietei, pentru că noi îndrăznim să transformăm Bursa de Valori Bucuresti într-un centru financiar al Europei de Sud-Est. Primul pas în reforma pietei ar fi eliminarea a opt bariere care stau în prezent în calea dezvoltării pietei locale. Aceste bariere si solutiile pentru a le îndepărta vor fi prezentate într-o conferintă comună BVB, BNR si ASF pe 12 februarie.”
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea („Fondul”) a fost creat pentru despăgubirea cetătenilor români ale căror proprietăti au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitatiei internationale anuntate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investitii de tip închis, iar obiectivul său investitional este aprecierea pe termen lung a capitalului prin investitii în principal în actiuni românesti.
Franklin Templeton si-a stabilit un birou în Bucuresti în mai 2010, cu o echipă de 27 de angajati, incluzând 6 specialisti locali în investitii sprijiniti de cei peste 40 de manageri de portofolii si analisti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets..