In ultimii zece ani, industria cartilor s-a modificat puternic. S-au inchis o multime de librarii la nivel national, iar librariile online si hipermarketurile sunt astazi cele care contabilizeaza o mare parte din vanzarile de carte din Romania. Cine doreste sa cumpere un dictionar de sinonime sau o carte pentru copii, prima data va verifica pe internet unde poate gasi cel mai bun pret si cea mai rapida livrare.
S-au modificat si preferintele cititorilor, dar la mare cautare au ramas cartile de specialitate, cele de care este nevoie pe plan educational si profesional. Inca de la scoala, cerintele s-au schimbat.
Cand vine vorba despre definitii si sinonime, acum se pot folosi si dictionarele online, accesibile inclusiv de pe dispozitive mobile. Adevarul este ca simplitatea invinge mereu: este mult mai usor sa cauti online o definitie, un sinonim sau traducerea unui cuvant, decat sa cauti mai intai cartea potrivita in biblioteca (daca o ai) si sa gasesti termenul dorit.
Care este viitorul cartilor? Editurile simt puternic schimbarile din societatea si incearca sa gaseasca mereu noi metode prin care sa poata mentine vanzarile la un nivel cat mai bun.
Cartile se modifica si ele, devin tot mai "frumoase" - imaginea vinde mereu bine. Gasim in librarii carti-jucarie, carti cu cadouri, carti cu DVD si tot felul de astfel de inovatii care au sansa de a cuceri consumatorul.
Online-ul mai are un avantaj major: se pot face update-uri, iar uneori acestea sunt necesare, pe masura ce apar noi reguli lingvistice, noi norme care trebuie aplicate. Daca nu ai nevoie in mod continuu de studiu al cuvintelor, internetul pare ajutorul ideal. Online ai cele mai bune "scurtaturi", caci treci rapid de la cuvinte la imagini si chiar video-uri. Totul este interactiv, usor si la indemana.
Discutia cu privire la online / offline in privinta cartilor este una complexa, dar atunci cand vorbim de carti cu utilitate clara (dictionarele in special), website-urile si aplicatiile de pe internet sunt de o utilitate ce nu poate fi contestata. In conditiile in care se cere ca ghiozdanul copiilor sa fie cat mai usor, a consulta astfel de dictionare de sinonime, rime, definitii etc. poate fi optiunea "corecta".
Desigur, cartea "clasica" are avantajele sale si este un adevarat ritual al cititului care trebuie cultivat si tinerelor generatii. Insa nu poti opri ceea ce este natural. Daca atunci cand citesti un roman este de preferat sa o faci in forma fizica (dispozitivele electronice alaturi de care ramai timp indelungat pot provoca probleme de sanatate), in momentul in care ai nevoie sa consulti rapid o definie intr-un dictionar sau sa gasesti un sinonim, online-ul ar fi varianta cea mai buna.
Parerile sunt impartite, insa dincolo de cei ultra-conservatori, cele mai multe persoane se folosesc de avantajele tehnologiei pentru a-si usura diverse aspecte din viata de zi cu zi. La fel cum platesti factura online in loc sa stai la coada la banca, la fel cum apelezi la e-commerce pentru a nu mai face un ocol pana la hipermarket, tot asa poti sa consulti online dictionare de specialitate, fiind mereu sigur ca vei gasi repede ceea ce cauti..