transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 20-04-2024 4.6687 lei 4.9764 lei

 



A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Laronef

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 27-04-2007

Bacsisul in restaurante - intre miza si recompensa a calitatii serviciilor

Bacsisul in restaurante - intre miza si recompensa a calitatii serviciilor
 Alte stiri la aceasta categorie

Fie ca este legalizat si ca atare introdus in nota de plata a restaurantelor, fie ca este oferit benevol de clienti ca semn de recunoastere a calitatii serviciilor, bacsisul poate fi considerat un element de profit al lucratorilor din Horeca, noteaza revista HRB Expert intr-un material transmis ziarului financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

Cuvantul "bacsis" provine din limba turca ("bahsis") si desemneaza o suma de bani data cuiva, peste plata cuvenita, pentru un serviciu personal. Si celelalte termene folosite in mod curent - cel englezesc "tip", sau cel frantuzesc "pour boire" - desemneaza mica atentie inclusa de obicei in plata notei.

Primii oameni care au dat bacsis se pare ca au fost nobili englezi din secolul al XVII-lea, care aruncau monede de mica valoare taranilor, pentru a-si asigura siguranta personala pe parcursul calatoriilor. Ceea ce se stie mai putin este ca bine-cunoscutul termen "tip" provine din acronimurile "To Improve Performance" si "To Insure Promptness".

Deci, etimologic vorbind, clientul ar trebui sa recompenseze serviciul oferit doar daca s-a simtit intr-adevar bine si sa evite sa plateasca in plus doar "pentru ca asa se cade". Deci, un chelner trebuie sa-si trateze zona de mese de care raspunde ca pe propria afacere, e necesar sa-si dezvolte o gandire antreprenoriala si sa aplice metode prin care sa fidelizeze clientii si sa-i faca sa revina.

Modul de-a da bacsis nu-i peste tot la fel, caci, "cate bordeie, atatea obiceie...".

De exemplu, in China este ilegal sa dai bacsis, iar in Japonia, Austria si Marea Britanie bacsisul este standard si este trecut pe nota de plata primita la restaurant. In Australia sau in Cehia, un bacsis suficient il reprezinta centii prin care se rotunjeste nota de plata pana la dolari, respectiv euro. In SUA cuantumul tips-urilor este delimitat strict, in functie de natura serviciului prestat, astfel ca exista o adevarata grila a bacsisurilor, cunoscuta si acceptata de ambele parti ale negocierii.

In Europa, marja este de 10%, putand sa urce pana la 20%, in functie de calitatea serviciilor oferite. In alte tari ale Uniunii Europene, tips-ul este legalizat, la noi nefiind considerat prioritar demersul, in ciuda sumelor considerabile pe care le-ar aduce la bugetul de stat. Pe de alta parte, este extrem de dificil de aplicat un sistem de impozitare a acestor sume, considerate pana acum motorul activitatilor din sfera serviciilor.

In acest context, trebuie subliniata diferenta dintre bacsis (o plata voluntara, a carei valoare sta intru totul la indemana clientului) si "spaga" (o plata obligata, o constrangere). In multe tari (Franta, Suedia) bacsisul este considerat serviciu prestat clientului si este inclus in nota de plata, metoda preluata si la noi de cateva cluburi si restaurante. Aceasta varianta nu exclude insa posibilitatea de a plusa peste baremul trecut pe bon, daca serviciul oferit a fost impresionant.

Estimarile arata ca sunt circa 120.000 de angajati in Romania - marea majoritate lucrand in restaurante, cafenele, baruri, hoteluri, parcari, service-uri si spalatorii de masini, taximetrie - pentru care bacsisul inseamna o mare parte din suma castigata lunar, lucru luat in seama si de angajatori, atunci cand stabilesc nivelul salariilor acestor angajati. Conform Institutului National de Statistica, valoarea tipsurilor se ridica la 10-12% din cifra de afaceri totala realizata in sfera serviciilor.

Majoritatea patronilor acorda salariul minim pe economie lucratorilor care activeaza in zonele stiute ca "surse de bacsis", exceptie facand marile hoteluri, lanturile hoteliere internationale si angajatii cu experienta, care primesc salarii de baza mai mari, dar si cerintele sunt pe masura: prezenta fizica placuta, cunoasterea a minimum doua limbi straine de circulatie internationala, comportament manierat.

Sistemul este avantajos atat pentru patron, cat si, fireste, pentru angajat: cu cat sunt incasari mai mari, cu atat si tips-ul, situat undeva intre 8 si 10% din valoare, va fi mai mare. Deci bacsisul poate fi considerat element de profit, caci este un procent din incasari. Angajatorul trebuie sa situeze acest avantaj reciproc strict in zona stimulentelor oferite lucratorilor din subordine, cu mare grija la dozarea importantei lui in ansamblul relatiei cu clientii si in cadrul culturii organizationale proprii firmei respective.

 

Articol bazat pe un material furnizat de revista HRB Expert.

SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
Santiago
Pentru a cunoaste Londra cu adarevat, trebuie sa locuiesti acolo, sa studiezi, sa muncesti si sa te distrezi printre localnici si mai ales printre nativi. Informatiile de pe aceasta pagina sunt date din perspectiva de turist. Daca ati locui aici, costurile ar lua o alta valoare, ati descoperi alternative. Iar Oyster-ul pt centru (zone 1-2) este 106 lire pe luna pret intreg si e valabil pentru metrou si autobuze. Deopotriva, locuitorii prefera transportul cu metroul, cel cu autobuzul fiind destul de lent pe zi. Aglomeratie exista, sunt approx 14 milioane de oameni ce se invart in Greater London, ce va steptati. Dar oricum nu exista blocaje in trafic, f rar se intampla asa ceva. Se merge lent, dar exista deplasare. Nu e ca in Bucuresti. Si e f curat si ordonat La cazare platesti intre 250-700 lire/luna (pret studentesc) pe garsoniera/camera, in functie de zona. Pt termen scurt, alegeti un hostel, dormiti mai multi in camera, platiti cca. 11-15 lire pe seara/pat si va distrati. In rest, hotelurile sunt de la 30 lire in sus/camera, iar cele scumpe isi motiveaza pretul, nu ca cele din Mamaia, Constanta. Distractia de obicei e scumpa (3.5-4 lire o bere, 3-4 lire cafeaua in pub) dar exista locuri si locuri pt tineri, studenti etc. cu preturi accesibile (1-1.5 lire berea, 1-2 lire cafeaua). Mancarea e mai ieftina ca in Ro, daca sti de unde sa faci piata, imbracamintea nu mai spun: am cumparat pantofi de 40 lire aici, iar in Ro, aceeasi marca si model erau 450 ron. Deh, romanii au bani In general, Londra e scumpa in special pentru cel care vine ca turist si nu stie imprejurimile. Eu aici in West-End mi-am facut liceul, facultatea, masterul. Aici muncesc, aici imi fac veacul asadar puteti sa inglobati informatia corecta pe care v-am oferit-o. Va sfatuiesc sa nu mai induceti cititorii in eroare si sa va informati mai bine inainte sa veniti cu sfaturi fabricate. Ce este, cu adarevat in Londra, sunt serviciile, pret care insa afirma calitatea. O zi buna si Romania te iubesc, Doamne ajuta!
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar