Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a acordat, pentru prima data in Romania, eticheta ecologica pentru servicii hoteliere. Beneficiarul este un hotel de pe litoralul Marii Negre (statiunea Saturn), iar inaugurarea acestuia ca brand ecologic va avea loc in cursul zilei de 17 iulie 2008.
Dosarul in vederea obtinerii etichetei ecologice a fost depus in luna mai a acestui an, pentru ca pe data de 7 iulie, Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice sa decida ca sunt indeplinite cerintele obligatorii stipulate de Decizia nr. 287/2003/EC privind stabilirea criteriilor de acordare a etichetei ecologice.
Totodata, in urma analizei documentatiei depuse, membrii comisiei au stabilit ca hotelul indeplineste si un numar de 21 criterii optionale. Astfel, punctajul total acordat de Comisie solicitantului etichetei ecologice, este de 30,5 puncte, punctajul minim necesar pentru obtinerea etichetei ecologice fiind de 16,5 puncte.
Scopul criteriilor de acordare a etichetei ecologice sunt de a limita impactul asupra mediului. Ele promoveaza cu precadere: reducerea consumului de energie, reducerea consumului de apa, reducerea cantitatii de deseuri generate, favorizarea utilizarii resurselor regenerabile si a substantelor mai putin daunatoare mediului, promovarea comunicarii si educatiei in domeniul protectiei mediului.
Din Comisia Nationala de Acordare a Etichetei Ecologice fac parte reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Ministerului Economiei si Finantelor, Ministerul Educatiei si Cercetarii - Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industriala - ECOIND, Garda Nationala de Mediu, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, Patronatul Producatorilor si Importatorilor de Lubrifianti, Chimicale si Accesorii Auto, Patronatul Roman din Industria Electronica, a Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei.
Ministrul Mediului Attila Korodi a adresat in cursul acestei dimineti o scrisoare conducerii hotelului, in care isi exprima aprecierea pentru initiatiava de a deveni primul hotel ecologic din Romania: "Va felicit pentru initiativa dumneavoastra de a eticheta ecologic hotelul pe care il conduceti! Este important sa detineti o asemenea eticheta pentru ca ea este o garantie a preocuparii pentru o dezvoltare durabila, adaugand valoare si calitate serviciilor oferite. Eticheta ecologica este cel mai bun mijloc de a comunica oaspetilor dumneavoastra atingerea obiectivelor cu privire la respectul pentru mediu".
Eticheta ecologica europeana este acordata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice este un organ consultativ cu rol in evaluarea dosarului. Eticheta ecologica europeana acopera o gama larga de produse, contribuind la alegerea cumparatorului prin simbolul aplicat pe acestea.
Schema de etichetare ecologica este parte a unei strategii europene care promoveaza productia si consumul durabil. Promovarea produselor etichetate ecologic contribuie la utilizarea eficienta a resurselor si la un nivel ridicat de protectie a mediului. Eticheta ecologica este acordata numai acelor produse/servicii cu un impact minim asupra mediului pe parcursul ciclului lor de viata.
Criteriile de acordare se bazeaza pe studii care analizeaza impactul produsului/serviciului asupra mediului de-a lungul intregului ciclu de viata, incepand cu extractia materiilor prime in perioada de pre-productie si continuand cu productia, distributia si eliminarea finala a acestuia. Operatorul economic nu este obligat sa aplice eticheta ecologica europeana pe produse/servicii. Este o alegere voluntara a acestuia.
SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©.