Desi nu mai reprezinta, din punct de vedere al timpului scurs de la momentul intrarii in vigoare, o modificare de ultima ora a legislatiei, statutul managerului in cadrul operatorilor horeca organizati sub forma societatilor pe actiuni, nu a fost inca adoptat de un numar semnificativ dintre acestia.
Pana la sfarsitul anului trecut, legislatia a permis ca persoanele ce asigurau managementul societatilor pe actiuni sa poata sa isi desfasoare activitatea avand ca baza contractuala contractul individual de munca.
Modificarea acestei stari de drept s-a realizat in modul cel mai transant, noua formulare din Legea nr.31 din 1990, privind societatile comerciale, nelasand posibilitatea unei alte interpretari: "pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului".
Este vorba, in primul rand, asa cum reiese si din text, despre administratori – cel mai adesea organizati sub forma unui Consiliu de administratie, adica despre persoanele mandatate de catre actionari sa exercite managementul societatii si care raspund, prin hotararile luate, de evolutia acesteia si de modul in care interactioneaza cu tertii comercianti. Interdictia insa este aplicabila nu numai administratorilor, ci si directorilor operatorilor horeca, organizati ca societate pe actiuni, legea prevazand expres acest fapt.
Consiliul de administratie al unei societati pe actiuni poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori - alesi dintre administratori sau din afara consiliului de administratie - numind pe unul dintre ei director general (in cazul societatilor pe actiuni ale caror situatii financiare anuale fac obiectul unei obligatii legale de auditare financiara, delegarea conducerii societatii unor administratori este obligatorie).
Prin functia de director, legea desemneaza numai acea persoana careia i-au fost delegate atributii de conducere a societatii: "orice alta persoana, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii, este exclusa de la aplicarea normelor cu privire la directorii societatii pe actiuni".
Prin urmare, conducerea activitatii de catre administratori si directori se realizeaza nu in baza unui contract de munca, ci a mandatului primit de catre aceste persoane, si care uneori poate fi inclus intr-un contract de management sau de administrare.
Este vorba insa de un mandat special, reglementat expres de lege, care, printre altele, stabileste si noua modalitate de remunerare - nu pe baza de salariu - a managerilor horeca, atributie pe care o stipuleaza in sarcina Adunarii generale a actionarilor si Consiliului de Administratie.
Disparitia din acest context a contractelor de munca determina schimbari si din punctul de vedere al tuturor celorlalte obligatii de natura fiscala pe care operatorul horeca si managerul le au. Nivelul impozitului pe venit ramane de 16%, iar plata sa se efectueaza in continuare, prin retinere la sursa.
Odata cu acest impozit insa, nu se va mai retine de catre operator decat suma aferenta, reprezentand contributia la sistemul de asigurari de sanatate. In privinta contributiei la sistemul public de pensii, in lipsa unui contract de munca, managerul va incheia, in baza unei declaratii privind venitul pentru care doreste sa plateasca contributia, un contract individual de asigurare cu Casa de Pensii competenta teritorial.
Se observa asadar ca, din punct de vedere al obligatiilor fiscale, noua forma de reglementare a relatiilor dintre manager si firma este mai favorabila. Ea creeaza insa si anumita schimbare de regim in ceea ce ii priveste pe manageri, acestia nemaiputand sa se bucure de protectia pe care, anterior, le-o conferea un contract de munca, noul mandat de administrator sau director, chiar si imbracat sub forma unui contract de management sau administrare, putand inceta prin simpla revocare – care nu poate fi insa abuziva – a actionarilor.
Avocat Mihai Mustaciosu, pentru revista HRBexpert, partener SMARTfinancial.ro
SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©
.