transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 17-09-2024 4.4737 lei 4.9743 lei

 



A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Velicios.ro - vegan, plant based

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 09-05-2007

Vinul de dincolo de Po, pana in Franciacorta

Vinul de dincolo de Po, pana in Franciacorta
 Alte stiri la aceasta categorie

In Lombardia, intre Piemonte si Emilia Romagna, in apropiere de Ligria, se afla o regiune cu teren deluros, care se intinde de la raul Po la Pianura Padana, in care cultura vinului se alfa la ea acasa: Oltrepo Pavese. Vinurile si vita de vie acopera dealurile din zona, brazdate de drumuri inguste pe care trece din cand in cand cate o masina si ascund satulete cu case imprastiate ici-colo.

Oriunde privesti se vede domeniul vinului, uneori cate un teren agricol, un stravechi castel sau alte proprietati ce poarta semnele nobilitatii de alta data. Terenul partial calcaros, partial argilos, a imprumutat de-alungul timpului din trasaturile sale vinului produs aici, la fel ca si clima, blanda si racoroasa vara, uscata si neprietenoasa iarna.

 

Situat pe paralela 45, "la jumatatea drumului dintre Polul Nord si Ecuator", dupa cum apare scris pe indicatoarele de langa sosele, tinutul se mandreste cu propriile sortimente de struguri, dintre care Pinot Noir, Chardonnay, Barbera si Croatina, aceasta din urma dand nastere mult-apreciatului Bonarda. Rolul primordial dintre toate acestea ii revine insa soiului Pinoit Noir, folosit la producerea spumantelor si a vinurilor fine, rosii din zona, de catre asa-numitele aziende, companii in cele mai multe cazuri afaceri de familie, cum ar fi viticultorii din familia Torti, Conte Vistarino sau Scarani.

In aceeasi parte de nord a Italiei se afla si tinutul Franciacorta, celebru pentru spumantele produse. Aceleasi mici sate, pline de vii, de turnuri medievale, castele, palate din secolul XVI, vile ale aristocratiei, toate alcatuiesc peisajul insorit din Franciacorta, un "amfiteatru" morenic care se intinde la sud de Lacul Iseo, din provincia Brescia.

Franciacorta este un teritoriu cunoscut pentru producerea vinului din timpuri imemoriale, cu domenii bogate, care merita vizitate, atat pentru vinurile excelente, cat si pentru peisaje in sine, sau pentru cramele de familie ale micilor producatori.

De altfel, proprietarii sunt bucurosi de oaspeti, care pot afla secretele obtinerii vinurilor si se pot bucura de diversitatea stilurilor si indemanarilor fiecarui producator in parte.

Cat despre sortimente in sine, se spune ca cel din Franciacorta a fost primul produs exclusiv prin metoda fermentatiei lente in sticla, care a primit in 1995 titulatura de Denominazione di Origine Controllata e Garantita, din partea autoritatilor italiene, titulatura care reprezinta cea mai inalta distinctie a calitatii.

Realizata din Chardonnay si/sau Pinot bianco si/sau Pinot Nero, culesi numai manual, in cutii mici, dupa o atenta selectionare si presare, bautura are nevoie de cel putin 25 de luni pentru a deveni vin Franciacorta (37 de luni in cazul Franciacorta vintage), dintre care minim 18 luni fermentare in sticla (30 luni pentru vintage).

Sortimentele astfel produse sunt Pas Dose, Dosage Zero, Pas Opere sau Nature, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec si Demisec. Datorita predominantei soiului Chardonnay (in ceea ce priveste suprafata de teren cultivat), vinurile din aceasta zona au o puternica aroma fructata si o finete a buchetului.

In luna martie a avut loc la Verona, Italia a 15-a editie a International Wine Competition, unul din cele mai selective concursuri de profil la nivel mondial, la care participa anual producatori cunoscuti atat din Italia, cat si din restul lumii.

Dovada amplorii si importantei IWC este si numarul ridicat de vinuri, la degustare participand peste 3500 de mostre din 30 de tari de pe cinci continente, dintre care doar 3% ajung sa castige o medalie. Cele cinci zile de desfasurare a jurizarii, efectuata de o comisie de 105 oenologi si jurnalisti straini, a culminat cu acordarea unui numar de 88 de medalii, impartite in 22 de categorii.

Inscrierile de vinuri din acest an au depasit toate asteptarile, in ciuda faptului ca, potrivit regulamentului oficial, o companie nu poate inscrie in concurs mai mult de cinci sortimente pentru fiecare categorie. Astfel, tarile care au participat anul acesta la IWC au fost: Argentina, Australia, Austria, Brazilia, Canada, Chile, Croatia, Cehia, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Israel, Italia, Japonia, Malta, Mexic, Moldova, Portugalia, Romania, San Marino, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Spania, Elvetia, Turcia, Uruguay si SUA.

Vinurile participante au fost impartite in mai multe categorii, grupe si subgrupe, iar pentru a asigura corectitudinea evaluarii si anonimitatea participantilor, fiecare mostra a fost numerotata si inregistrata de catre organizatori. Ulterior, procesul de asigurare a anonimitatii a fost repetat de catre un jurist, care, a repartizat un nou numar fiecarei sticle de vin, plasandu-le individual, in saculeti speciali.

Evaluarile s-au desfasurat la Centrul Expozitional Veronafiere si au fost efectuate de 21 de jurii, fiecare compus din cinci membri, dintre care doi oenologi italieni, numiti de catre Asociatia Oenologilor din Italia, un oenolog international, numit de Union Internationale des Oenologues si doi jurnalisti straini, selectati de catre Institutul National Italian pentru Comert Exterior. Membrii juriului au fost supravegheati de catre Giuseppe Martelli, director general al Assoenologi si presedintele Union Internationale des Oenologues.

Anul acesta, Australia a fost castigatoarea premiului special Grand Vinitaly 2007, premiul fiind cu atat mai important cu cat se acorda companiei care a primit cele mai mari scoruri pentru doua sortimente de vin din categorii diferite. Printre tarile cele mai premiate la competitie s-au numarat Italia, Cehia, Germania si Portugalia.

Initiativa este organizata anual de catre Centrul Expozitional din Verona, in deschiderea Targului International de Vinuri Vinitaly si patronata de organizatii importante, printre care Organisation International de la Vigne et du Vin, Union Internationale des Oenologues si de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Economice din Italia.

 

Dan Orehov (revista HRB Expert, partener SMARTfinancial.ro)

SMART financial - www.SMARTfinancial.ro
©

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
Mohamed
"Life is a big sea full of many fish. I let down my nets and pull."Epigraph to vol. 1 of Langston Hughes autobiography The Big Sea
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar