transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 02-03-2024 4.5984 lei 4.9699 lei

 A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Laronef

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 14-01-2015

Anul 2014 confirma revenirea pietei rezidentiale - analiza Regatta

Anul 2014 confirma revenirea pietei rezidentiale - analiza Regatta

Aflată încă sub influența posibilităților de creditare bancară, piața imobiliară marchează o revenire prin creșterea cererii și ca reacție, a volumului dezvoltărilor și tranzacțiilor în segmentul rezidențial. Pe o piață a cumpărătorului, planurile dezvoltatorilor sunt dictate de coordonatele unei achiziții eficiente, modificând atât calculul prețurilor, cât și parametrii ofertei.

Cum se manifesta segmentul rezidențial în criză?

La debutul recesiunii economice, piața imobiliară oferea un bilanț de 8326 de unități locative recepționate, număr ce marchează 1% din efectivul rezidențial al Capitalei.
   
Noul context economic aducea o depreciere accelerată a prețurilor în 2009 și 2010, ritmul acestui trend descendent fiind din ce în ce mai temperat în 2013 și 2014, anul curent fiind considerat drept momentul ieșirii din criză.
   
Consolidarea pieței imobiliare ca oportunitate investițională s-a manifestat prin următoarea evoluție a prețurilor pentru suprafața construită, noțiune ce încorporează spațiul utilizabil și terasa:

 

 

An

Preț pe mp2 în zone semi-centrale

Preț pe mp2 în zone centrale

2002

300

600

2004

500

1000

2006

1000

1800

2008

1700

3200

2010

1500

2800

2012

1100

2300

2014

1050

2200

 

Dezvoltarea pieței imobiliare este expusă de evoluția numărului de unități locative noi predate în București, potrivit datelor oferite de INS:
 

 

 

An

Nr unităților noi recepționate în București

2005

4427

2006

4814

2007

6721

2008

8326

2009

6912

2010

6441

2011

5000

2012

4400

2013

5700

2014 – Trimestrul 1, 2

5406

Total

58147

  • Pentru trimestrele 3 din 2014 și 1 din 2015 se preconizează încă 4000 de unități

 

 

 Pentru trimestrele 3 din 2014 și 1 din 2015 se preconizează încă 4000 de unități
 
Cum a supraviețuit piața imobiliară în recesiune?

Un ajutor semnificativ în menținerea pieței de apartamente noi a venit în urma lansării programului de creditare „Prima Casă”, segmentul rezidențial fiind susținut prin proiecte din București și Ilfov, ansambluri pentru care dezvoltatorii adoptau ca obiectiv prețuri situate între 650 și 850 euro/mp, nivel de altfel manifestat pentru zonele limitrofe. Avansând, zonele secundare prezentau un nivel de preț de 850-1100 euro/mp fără TVA, în timp ce apartamentele situate în cartierele semicentrale erau disponibile pentru 1100-1400 euro/mp fără TVA.

Segmentul premium menținea prețuri situate în jurul valorii de 2200-2750 euro/mp + TVA pentru zone precum Primăverii și Kiseleff sau 1800-2300 euro/mp pentru poziționări în perimetrul Dorobanți-Capitale, după cum o confirmă statisticile Regatta, liderul pieței de intermedieri pe această clasă.

Oferta generală de apartamente era adaptată noilor posibilități ale potențialilor cumpărători, reglarea prețurilor impunând o reducere cu până la 40% a suprafeței construite, comparativ cu anul 2007/2008.

Dintre jucătorii ce s-au bucurat de o poziție stabilă pot fi amintite proiectele Cosmopolis, Rose Garden sau Greenfield și pentru segmentul definit de amplasări periferice și prețuri reduse, Urban Confort, Militari Residence, Gama Residence sau Sunrise Residence.

Care sunt semnele revenirii din criză?

Anul 2013 a marcat o stabilizare a cererii și definirea așteptărilor cumpărătorilor pentru o achiziție cât mai eficientă, noile exigențe remodelând ofertele dezvoltatorilor și anulând multe practici adoptate în contextul unei piețe a vânzătorilor. Astfel, formula de calcul a prețului căpăta alt algoritm, renunțându-se la includerea spațiilor comune, iar suprafața prezentată pentru vânzare ajunge  să cuprindă doar suprafața construită/ utilă plus terasa, potrivit datelor din proiectele analizate de compania Regatta.

Noile cerințe s-au arătat compatibile cu atributele ofertei lansate de proiecte precum Militari Residence sau Cosmopolis în timp ce Adama, dezvoltatorul Edenia, și Evocasa Optima au fost încurajați să construiască faza a doua a ansamblurilor.

Adaptarea la noile tendințe a direcționat planurile dezvoltatorilor spre clădiri cu o înălțime de maximum șase niveluri, în care se regăseau apartamente de două sau trei camere cu suprafețe utile între 35 și 65 mp.
   
Accentul asupra prețurilor scăzute a susținut continua evoluție a zonelor de Sud ca arii emergente.

Zonele Militari și Berceni, alături de localități satelit precum Popești-Leordeni, Bragadiru sau Voluntari au dominat evidențele apartamentelor recepționate. Statisticile arată 3000 de unități livrate în București și Ilfov, cu 50% mai multe față de anul precedent. Prețurile s-au menținut stabile, piața depinzând încă de programul Prima Casă sau continuările.

Locuințele ultracentrale sau cele din zona de nord încadrabile în segmentul premium sunt singurele ce au înregistrat o creștere discretă a prețului între 1-5%.

“Potențialul investițional al acestor zone (centrale și de nord) atrage jucători cheie precum Impact Developer&Contractor sau Opus Land Development care au anunțat deja dezvoltarea unor proiecte de anvergură ca obiective pe termen scurt și mediu. Totodată tendința de creștere este confirmată și de deblocarea unor proiecte din zonă, ca de exemplu Cortina Residence, reluată în vara anului curent”. declară Eduard Uzunov, Președintele Regatta Estate Company.

Anul 2014 confirmă relansarea pieței rezidențiale printr-o creștere de la 2254 de unități locative finalizate în primele trei luni din 2013 la 3452 în primul semestru al anului 2014. Aceleași date oferite de INS arată o diferență de la 1344 la 1954 locuințe pentru al doilea trimestru din 2014, în varii zone din Capitală putând fi remarcate șantiere operante, ce generează previziuni de 4000 de unități noi livrate până la sfârșitul anului sau în primele luni ale lui 2015.

Potrivit calculelor dezvoltatorilor, oferta se adresează în special potențialilor cumpărători ce profesează în mediul corporatist, beneficiind de venituri per membru de familie de peste 1000 Euro.

Infrastructura modestă a zonelor în care au fost dezvoltate proiectele în  perioada de criză a temperat cererea pentru stocul nou, îndreptând potențialii cumpărători spre unitățile locative vechi. Pentru a echilibra balanța, locuințele din proiectele noi atrag atât prin posibilități flexibile de finanțare inclusiv prin rate la dezvoltator, cât și printr-o paletă de facilități, ca de exemplu locurile de parcare, serviciile de pază, magazine de proximitate, curți cu grădini sau terenuri de joacă.
   
Piața de apartamente noi înregistrează în prezent un trend ascendent în ceea ce privește oferta din piață, volumul de vânzări și prețuri.

Preluând aproximativ 50 de proiecte rezidențiale noi, care se reflectă într-un număr de 3000 de unități locative noi în București, Brașov și Sinaia, conceptul Regatta New Homes este axat asupra reprezentării dezvoltărilor competitive sub noile standarde calitative de eficiență, confort și ergonomie ale pieței imobiliare.

Completându-și echipa cu cei mai buni specialiști pe segmentul rezidențial nou Regatta Real Estate Company își continuă extinderea accelerată și în acest an, așteptările pentru primul trimestru din 2015 fiind de a acoperi peste 70% din piata de proiecte nou dezvoltate din București.

Fondată în 1993, Regatta Real Estate Company este recunoscută de mediul business românesc drept liderul companiilor imobilare locale. Bucurându-se de o experiență confirmată pe domeniul rezidențial, de un portofoliu remarcabil ce include atât proiecte rezidențiale noi, cât și proprietăți de sonoritate arhitecturală, Regatta acoperă toate segmentele pieței imobiliare, fiind activă în tranzacțiile cu terenuri, spații comerciale, de birouri, logistic-industriale, cât și în zona de consultanță pentru proiecte și investiții, urbanism, studii și rapoarte de piață, evaluări și studii de fezabilitate.

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar